Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Turecko »

Turistické lokality v Turecku

Každá země má své dominanty, díky nimž se nenávratně zapíše do podvědomí tisíců turistů. Stejně tak má své dominanty i Turecko. Dlouhatánské pláže, dechberoucí příroda, teplé moře, které je bičováno nespoutanými vlnami, historické památky, které jsou upomínkou na doby dávno minulé i luxusní letoviska, ve kterých si budete připadat jako v ráji.

To vše Vám nabízí země, jejíž rozloha desetkrát předčí rozlohu naší vlasti. Nyní se společně podíváme do některých turistických lokalit, které stojí za to navštívit, a že jich není málo!

Aspendos

Na břehu antické řeky Eurymedon leží zbytky významného města Aspendos. Díky své výhodné poloze a přístupu k moři se toto město stalo centrem obchodu a také vyhledávaným vnitrozemským přístavem. Avšak to není tak úplně důvod, proč do Aspendu každoročně míří velké množství zvědavců. Největší pýchou města se totiž stal zdejší amfiteátr. K tomu se váže prastará pověst, která říká, že tehdejší král chtěl provdat svou dceru za toho muže, který ve městě postaví nejužitečnější stavbu. Vítězem se stal mladík, který vystavěl tento skvost architektury.

Aspendos, TureckoSkutečná fakta, která se váží k výstavbě amfiteátru, jsou však trochu méně romantická. Jména původců stavby jsou totiž známá – jsou jimi Zenon, Crispinus Arruntianus a Auspicatus Titinnianus. Amfiteátr je vystavěn v římském duchu a konají se zde řecko-římské zápasy.

Turecko je proslulé také tím, že tady lze zakoupit levné a krásné šperky. Proto by Vaše další kroky měly zamířit do zdejší zlatnické dílny. Návštěva této dílny se obvykle odehrává za doprovodu průvodce, který Vám vysvětlí jednotlivé pracovní postupy, které se Vám odehrávají přímo před očima. Může tedy vidět „zrod“ šperků od samotných počátků až do závěrečné fáze. Zajímavostí je, že si tady můžete nechat vyrobit šperk na zakázku, který Vám bude do tří dnů doručen do Vašeho hotelu.

Dalším zajímavým místem, který v Aspendu určitě stojí za to navštívit, je Akropolis, kde můžete obdivovat směsici ruin, jež zahrnují obrysy agory se zbytky baziliky a polokruhový oltář v odeonu.

Severně od města můžete vidět dlouhé segmenty vodovodu (takzvaného aquaduktu), který v dřívějších dobách přiváděl vodu do města.

Efes

Efes“ znamená v semitských jazycích konec, kraj světa. Seznamte se s nejrozlehlejším antickým městem v Turecku. O Efesu se traduje, že k jeho návštěvě je potřeba si vyčlenit nejméně tři hodiny a zdá se, že rozhodně nepůjde o nafouknutou bublinu. Tohle krásné město má totiž skutečně co nabídnout! Mezi efeské pýchy se rozhodně řadí proslulá Celsiova knihovna s nádhernou klasickou výzdobou.

Efes, TureckoDále v Efesu můžete obdivovat zdejší lázně, fontány, dochované chrámy z římského období, veřejné latríny, odeon či baziliky.
Efes je však neodmyslitelně spojen s jedním ze sedmi divů světa, s Artemidiným chrámem. Ten se nachází nedaleko Selcuku.

Taktéž doporučujeme navštívit hrob Čtyř bratří, který se nachází hned nedaleko Efesu. Jedná se o místo ve skále, kde se nachází zachovalá hrobka. Kousek od zmiňovaného hrobu pak můžete zajít do komplexu čajoven a restaurací, kde příjemně zakončíte zajímavý výlet.

Istanbul

Město, jenž se rozkládá na dvou kontinentech, město, které se do historie zapsalo pod názvy jako Konstantinopol či Cařihrad – všechny tyto přívlastky charakterizují jedno jediné místo na zemi – Istanbul!

Istanbul - Hagia Sophia, TureckoKromě toho, že se Istanbul může pyšnit bohatou historií, skrývá v sobě i velké množství proslulých památek. Za zmínku jistě stojí Modrá mešita, Haghia Sophia, Velký bazar (turecky Kapali Carsi), palác Topkapi s harémem, mešitu Sulejmana Nádherného, palác Dolmabahce či Jerebatanské cisterny.
Ubytovat se v Istanbulu můžete v některém z luxusních hotelů a na nákupy doporučujeme vyrazit do některého z kamenných obchodů.

Volné chvilky pak můžete strávit v místních útulných hospůdkách, kde je k dostání zdejší pochutina známá pod názvem Kebab. Milovníci čaje pak určitě nemohou vynechat návštěvu čajovny. V Istanbulu tak můžete propojit příjemné s užitečným!

Kappadocie

Vítejte v „Zemi krásných koní“! Název tohoto pozoruhodného místa může být trošku zavádějící. Krásné koně sice zde můžete vidět, avšak okolní příroda ve Vás s největší pravděpodobností vyvolá mnohem silnější zážitek! Za zmínku jistě stojí krásné skalní útvary, jež byly po staletí vytvářeny větrnou erozí. Kromě toho tady můžete navštívit i několik kostelů ve skalách nebo podzemní města.

Cappadocia, TureckoÚdolí Ihlara se stalo útočištěm křesťanů, jejichž kroky zde míří především do kostelů, které se nachází ve skalách. Údolí je sice proslulé svou délkou, nicméně malby na skalách určitě stojí za zhlédnutí. Toužíte-li po troše dobrodružství, pak Vám vřele doporučujeme návštěvu Uchisaru, který je považován za jakousi dokonalou prolézačku. V Avanosu pak můžete obdivovat nepřeberné množství keramických výrobků.

 

Mareymana

Máte-li slabost pro posvátná místa, pak byste se určitě měli vydat právě do Mareymany. Na tomto místě nedaleko Selcuku se totiž nachází dům, v němž údajně zemřela Panna Marie. Symbolicky se tady tedy nachází i malá kaplička. Zajímavostí je, že léčivé účinky místní vody prý dělají se člověkem divy.

Národní park Olimpos

Krásný komplex přírodního bohatství, jež se rozprostírá kolem pozůstatků prastarého města Olimpos – to je stejnojmenný národní park. Ten se táhne až k Levantskému moři, které je samo o sobě taktéž velkým lákadlem pro turisty.
Ovšem to není vše, čím národní park Olimpos láká turisty z celého světa k návštěvě. Za pozornost totiž stojí i takzvané chiméry, tedy plameny, které od dávných dob bez přestání hoří na menší kamenné stráni uprostřed lesního porostu. Snubuje se tady v celek přírodní krása s kusem tajemna. Určitě si toto impozantní místo nenechte ujít!

Národní park Köprülü

Říká se, že nejkrásnějším místem tohoto národního parku je kaňon, který vymlela říčka Köprülü. Něco pravdy na tom určitě bude. Skalní stěny se zde totiž svažují k průzračně modrým vodám řeky a nabízí tak nevšední pohled na tuto krásnou scenérii.
Jestliže budete chtít absolvovat procházku kaňonem, doporučuje se vzít si s sebou průvodce, protože někdy může být tento výlet trochu nebezpečný. Jakmile objevíte všechna zákoutí kaňonu, můžete se vykoupat v místní řece, ale je třeba říci, že proud je zde dost silný, a tak se může touha po osvěžení ve vodě snadno změnit v nebezpečí.

Vyhledávanou aktivitou v této lokalitě je rafting, který lze provozovat na divoké řece. Výlet do národního parku Köprülü si tedy užijí hlavně milovníci subtropické přírody a adrenalinových vodních sportů.

Národní park Termessos

Asi 34 kilometrů od města Antalye, se v krásných horách skrývají ruiny starověkého hraničního a obchodního centra Termessos. Říká se, že tyto ruiny údajně nepokořil ani slavný bojovník Alexandr Veliký. Návštěvníci se do této krásné oblasti uchylují především proto, aby obdivovali krásy již zbořeného amfiteátru, do skály vytesanou podobiznu Alexandra Velikého či starověké lázně. Milovníci lezení po horách si tedy jistě plně vychutnají krásnou přírodu, která je až téměř poeticky propojena se zdejší antickou architekturou.

Pamukkale

Pamukkale, TureckoPamukkale“ prý v překladu znamená „bavlněný zámek“. My však budete hovořit o přírodním úkazu, který svou krásou bavlněný zámek tisíckrát předčí. Nechte se oslnit zářivě bílým skalním útvarem, od nějž se ostře odráží slunce!
Toto fascinující místo zde vznikalo celá tisíciletí díky vysoce mineralizované vodě, která vyvěrá na vršku hory. Za pozornost jistě stojí i jezírka, v kterých se dalo dříve koupat, avšak dnes tato jezírka tvoří jakési terasy, ve kterých se modře leskne vodní hladina.

Patříte-li mezi nenapravitelné romantické duše, pak Vám doporučujeme vyčkat na západ slunce nad terasami s vodou. Mezi oblíbené atrakce se v Pamukkale řadí koupání mezi antickými sloupy.
Věříme, že zde prožijete krásné a nezapomenutelné chvilky!

Perge

Perge, TureckoToto zachovalé antické město se nachází kousek od Antalye a řadí se k dalším skvostům v oblasti Turecké riviéry. Zajímavostí je, že právě Perge patří mezi první města, kde bylo uznáno křesťanství. Této skutečnosti napomohlo jistě i to, že právě sem mířily první kroky apoštola Pavla a jeho průvodce Barbanáše během křesťanských misií.

A co že můžete v Perge obdivovat? V centru města určitě stojí za zhlédnutí zachovalý nymfeon s torzem boha řeky Mélos. Z něj kdysi tryskala voda a protékala celým městem skrze kanál, který měl v pravidelných vzdálenostech výpustě.

Perge je však především unikátní památkou na doby před dvěma tisíci lety. Návštěvník zde totiž prochází kamennými cestičkami, prohlíží si zbytky vývěsních štítů a obdivuje krásu i důmyslný systém zdejších lázní. Okolní přírodní krásy pak může každý z Vás obdivovat z vrcholku nedalekého kopce.
Vaši pozornost si jistě zaslouží i městské opevnění, které dosahovalo výšky až čtrnácti metrů, či agora.

Side

Side, TureckoNa jižním pobřeží Turecka se rozkládá malebné městečko Side, které se řadí mezi oblíbené turistické lokality. Jednak se zde nachází krásné a klidné pláže, jednak je zde obrovské citrusových, pomerančových a grapefruitových hájů a bavlníkových plantáží. Symbolem městečka Side se pak stalo granátové jablko.

Historie tohoto často vyhledávaného města je opravdu bohatá, a tak asi nikoho příliš nepřekvapí, že mezi jeho dominanty patří i impozantní antické památky. Zastavit se můžete u zdejšího divadla, chrámu nymf nebo v muzeu, které se nachází v budově bývalých římských lázní.


 

Turistický průvodce Tureckem!

Aktuální nabídka zájezdů a last-minute zájezdů do Turecka



 

 
Tagy: , , ,



Zatím 1 komentář k článku “Turistické lokality v Turecku”

  1. JUDr.Karel Vlk 17.07.2015 v 14:11

    Byl jsem před 3 lety v Turecku na turecké Riviéře.Byl jsem překvapen množstvím antických památek.Koupání ve Středozemním moři vynikající.Všem doporučuji


Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist