Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Turecko »

Turecká kuchyně aneb něco pro gurmány

Turecká kuchyně je považována za jednu z nejchutnějších kuchyní na světě. Popularitu si vysloužila především díky tomu, že je lehká, málo kořeněná a rozmanitá. Jídlo si můžete zakoupit jednak u takzvaných „hladových okýnek“, nebo si jej můžete vychutnat přímo v restauraci.

Tady však počítejte s poněkud vyššími cenami. Pokud se bojíte, že vlastně z menu nevyrozumíte, co si objednáváte, Vaše obavy jsou neopodstatněné. Obsluha Vám vždy ráda poradí a vysvětlí, co byste si mohli dát k snědku.

Pokud máte rádi maso, určitě nebudete v Turecku strádat. Objednat si tady můžete skopové, jehněčí, kuřecí i rybu. Pouze vepřové maso nenajdete v žádném menu, muslimové totiž mají zákaz jej konzumovat. Maso je často doplňováno velkou přílohou (nejčastěji rýží či chlebem zvaným „ekmek“) a obrovským množstvím zeleniny.

Dalším oblíbeným pokrmem, který je znám i nám Čechům, je kebab, nebo-li kousky masa nabodané na jehle, z níž se pak okrajují. Nutno dodat, že kebab má mnoho podob – můžete jej tedy ochutnat buď z jehněčího nebo kuřecího masa a může být více nebo méně kořeněný.

Populární tureckou pochoutkou je i kofte, tedy maso podávané ve formě kuliček nebo placiček. Toto maso může být servírováno se zapečeným sýrem nebo v již zmíněném chlebu „ekmeku“.
Turisté si rádi nechají naservírovat i rybu ve vinných listech nebo pizzu. Oblíbená je taktéž palačinka gözleme, která je plněná masem, kozím sýrem, špenátem či brambory.

K turecké kuchyni neodmyslitelně patří i saláty. Většina z nich je vyrobena z čerstvé zeleniny a zálivka se zde objevuje v omezeném množství. Místní dezerty jsou velmi sladké, avšak to snad vadí jen málokomu. Oblíbeným pamlskem jsou nudle posypané pistáciemi. Další oblíbenou sladkostí je chalva – sezamová pasta.

Závěrem se ještě podívejme na oblíbené turecké pití. Velké oblibě se těší čaj, káva (ačkoli zde není tak úplně k dostání), Ayran (tj. nápoj mléčné konzistence a nakyslé chuti) či čerstvý džus z citrusů. Z tvrdého alkoholu je v Turecku nejoblíbenější anýzová pálenka zvaná Rakije.


 

Turistický průvodce Tureckem!

Aktuální nabídka zájezdů a last-minute zájezdů do Turecka



 

 
Tagy: , , ,



Zatím 1 komentář k článku “Turecká kuchyně aneb něco pro gurmány”

  1. MarcelkaT 28.02.2011 v 12:12

    V Turecku si vždycky dopřávám rybí speciality. Mořské plody tam umí opravdu udělat skvěle a navíc ty ryby jsou vždy čerstvé. K tomu čerstvý salátek a nemá to chybu.


Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist