Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Turecko »

Doprava v Turecku

Možností, jak se po Turecku přemísťovat, je poměrně dost. Záleží pouze na Vás, kterou z nich zvolíte. Když však dopravu do Turecka pojmeme od samotných počátků, je třeba alespoň ve stručnosti zmínit, jak se vůbec do této republiky dostat. Jednak sem můžete přicestovat s cestovní kanceláří a ušetřit si tak zbytečné stresové situace a napětí, jednak sem můžete dorazit letecky, což se jeví také jako velmi schůdné a populární řešení.

Nyní se však už konečně pojďme seznámit s tureckým dopravním systémem, který Vás bude přesouvat z jedné končiny do druhé…

Dálkové autobusy

Pro turecké dálkové autobusy je typické, že jsou na mnohem vyšší úrovni než u nás. Tyto autobusy jsou aktivní nejen během dne, ale také v noci, neboť noční cestování je u Turků velice oblíbené. V těchto autobusech se číslují sedadla a tato čísla se pak vyznačují i na jízdence. Avšak pozor, rozhodnete-li se pro cestování dálkovým autobusem, dobře si zapamatujte jeden turecký zvyk, který říká, že neznámý muž nesmí sedět vedle neznámé ženy. Pokud si i přesto sednete vedle pasažéra opačného pohlaví, způsobíte tím společenský prohřešek.

V každém dálkovém autobusu Vám bude k dispozici občerstvení a cestujete-li déle než hodinu, vždy následuje krátká přestávka. Dlouhou cestu dálkovým autobusem si pak můžete zpříjemnit sledováním televize. Zdálo by se, že cestování autobusem v Turecku se podobá skutečnému komfortu. Je tomu skutečně tak, nicméně se budete muset smířit s jednou nepříjemností, a sice s tím, že v Turecku neexistují cestovní řády.

Minibusy a dolmuşe

Další možnost, jak v Turecku cestovat, se skrývá ve využití zdejších minibusů a dolmusů (tj. minibusy jezdící mezi městy, které mají 8-15 sedadel). Tyto minibusy nejezdí v pravidelných intervalech, vyjedou zkrátka ihned poté, co je jejich kapacita naplněna. Tento druh dopravy je v Turecku velmi levný. Je také normální mávat na minibus na jakémkoliv místě a řidič Vám obvykle bez problémů zastaví. Poslední minibusy jezdí mezi 19.-23. hodinou.

Taxi

Jízda taxíkem se sice může jevit jako nejlepší a nejrychlejší volba, ale někdy Vám také může pěkně provětrat peněženku. Zdejší taxikáři totiž umí být pěkně prolhaní, proto se doporučuje domluvit si ceny za převoz po městě již předem a vyhnout se tak nepříjemné situaci. Je také známo, že ve vnitrozemí jsou ceny za taxíky o poznání levnější a sazba za kilometr se naopak rapidně zvyšuje v nočních hodinách.

Vlaky

Dálkové vlaky jsou v Turecku rychlé, příjemné a relativně levné. Takže, potrpíte-li si na pohodlí, Vaše volba je jasná.

Lodě

Turkové rádi k přepravě využívají lodě. Vybrat si můžete mezi rychločlunem a nebo trajektem. Existují zde i takzvané výletní lodě, které Vás vezmou do různých zákoutí Turecka. Ceny za výlety na lodi se v přepočtu na české koruny pohybují kolem několika stovek, záleží především na tom, jaký typ výletu si vyberete.

Auta

Rozhodnete-li se pro brázdění tureckých silnic autem, pak je třeba si nastínit některá pravidla, která na tamějších silnicích panují. Platí zde pravidlo „absolutní přednosti motorového vozidla“, což v praxi znamená, že svou přítomnost dává řidič ostatním na vědomí troubením a použití světelné signalizace symbolizuje to, že Vám spoluúčastník provozu nehodlá dát na silnici přednost. Levý blinkr Vás pak upozorní nejen na to, že auto před Vámi hodlá odbočit doleva, ale také to, že jej můžete předjet.

Povinnou výbavou automobilu jsou dva červené, výstražné trojúhelníky. Povolená rychlost v obci je 50km/hod, mimo obec 90km/hod a na dálnici 120km/hod. Pokud si budete chtít v Turecku vypůjčit automobil, vyjde Vás to v přepočtu na 1 200 Kč, a obvykle je ještě vyžadována vratná záloha.

Na kole

Chcete-li si zlepšit kondičku, pak si s sebou do Turecka určitě vezměte kola. Avšak již dopředu počítejte s tím, že Turci nebudou Vaší přítomností na silnici příliš potěšeni. Připravte se proto na nepříjemné troubení ze všech stran. Rájem pro cyklisty se stává spíše vnitrozemí, ovšem použití helmy je pro místní „kolaře“ jednou velkou neznámou. Proto, jestliže se rozhodnete chránit své zdraví použitím helmy, připravte se na velkou pozornost ze strany Turků – budete pro ně raritou.

Máte-li odvahu a dobrodružného ducha, zkuste si nějaké auto stopnout. Říká se totiž, že Turecko je rájem stopařů.


 

Turistický průvodce Tureckem!

Aktuální nabídka zájezdů a last-minute zájezdů do Turecka



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist