Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Turecko »

Svatba v Turecku

Svatba je v životě většiny žen považována za jeden z nejkrásnějších okamžiků v životě. Toužíte-li, milé dámy, po netradiční svatbě, pak je Turecko tou správnou volbou. Než se však pustíte do předsvatebních příprav, vyposlechněte si, jak to v Turecku během svatebního obřadu vlastně chodí.

Zajímavé jsou pak i samotné námluvy, které tak úplně nezávisí na zamilovaném párečku, jako spíš na rodině snoubenců. Ale o tom už v následujících řádcích…

V dřívějších dobách bylo zcela běžné, že byla do každé svatby zapojena celá rodina. Nejinak tomu bylo i v případě Turecka. Platilo zde pravidlo, že pokud mladého muže zaujala některá z dívek, nesměl ji na veřejnosti oslovit, neboť se to neslučovalo s tehdejšími společenskými ustanoveními. Dle pravidel tedy musel o své vyvolené říci své rodině a ta k dívce poslala jakéhosi „dohazovače“. Pokud se mladíkovi a jeho rodině dostane od jeho vysněné ženy pozvání na kávu, je vše na dobré cestě.

Během návštěvy, kdy je rodina potencionální nevěsty obdarována mnoha dary, si členové obou rodin povídají a nevěsta dostává za úkol uvařit pro všechny přítomné kávu. Zároveň je tento čas vyhrazen k tomu, aby si dívka mohla lépe prohlédnout svého nápadníka. Pokud mu pak později předá sladkou kávu, může se mladík těšit na svatbu. Pokud se však napije hořké kávy, je víc než jasné, že ze svatby nejspíš nic nebude.

Jestliže se oba mladí lidé shodnou na tom, že by spolu chtěli strávit zbytek svých dnů, začnou se vyjednávat podmínky svatby, a především pak výše odstupného za nevěstu. Poté následuje návštěva matky ženichova rodu s nevěstou v hamamu – turecké lázni. Pak už téměř nic nebrániní tomu, aby si snoubenci konečně řekli své „ano“.

Avšak dost už tradic, které byly platné v dávných dobách. Dnes už je totiž vše trošku jinak. Ačkoli je mnoho lidí stále přesvědčeno o tom, že v Turecku stále platí mnohoženství, pravda je už dávno někde jinde. Již od dob Attatürka je zde totiž povolen pouze civilní sňatek, který se však stále musí shodovat s jistými tradicemi a zvyky.

Nejdříve je však potřeba, abyste si pohlídali některé oficiální úkony, které jsou potřebné k tomu, abyste se mohl/a oženit či vdát v cizině. Určitě si s sebou nezapomeňte přivést rodný list, platný cestovní pas, platné turistické vízum pro vstup do Turecka. Jste-li rozvedeni, nezapomeňte předložit rozvodové dokumenty, je-li jeden ze snoubenců mladší osmnácti let, potřebuje od svých opatrovníků povolení ke sňatku, je-li jeden z Vás ovdovělý, je třeba předložit úmrtní list partnera a předchozí oddací list a případně také dokument potvrzující změnu vašeho příjmení.
Pokud splníte všechny oficiality, pak už nic nebrání tomu, abyste si naplno užili Váš den D.

Svatební obřad může v Turecku proběhnout téměř kdekoliv, záleží pouze na Vás, které místo si vybere. Toužíte po sňatku v luxusním hotelu, nebo na jachtě? Žádný problém! Pokud se však rozhodnete pro svatbu na náboženském nebo kulturním místě, je třeba získat pro svatbu v této lokalitě povolení.

Jak jsme již zmínili v úvodu, v Turecku jsou povoleny pouze civilní obřady. Ty samy o sobě nejsou nikterak dlouhé (cca 20 minut) a jsou prováděny v turečtině. Pokud nikdo ze snoubenců neumí turecky, doporučuje se využití služeb tlumočníků.

Svatby se musí účastnit dva svědci a ani jeden z nich by neměl být příbuzným snoubenců. Svatební obřad lze v Turecku provádět pouze jednou, avšak ten nemusí být vždy tak úplně právně závazný (např. se můžete vzít kdekoliv jinde ve světě a do Turecka si přijet pouze pro jakési požehnání).

Výhodou svateb v Turecku jistě je, že zde není stanovena žádná minimální doba pobytu, která by byla podmínkou pro to, abyste tady mohli uzavřít manželství. Vaší povinností však je přivést si do Turecka dokument, který bude vystaven ve vaší vlasti, a dokládá, že nejsou žádné překážky, které by mohly Vašemu sňatku zabránit. Avšak pokud se chcete v Turecku vdát/oženit, musíte zde absolvovat povinnou lékařskou prohlídku.

Pro turecké svatby je typické, že se konají v moderním a západním duchu. Nevěsta si tedy velmi často vybere bohaté šaty. Poté je svými blízkými ověnčena náramky a ženich je ozdoben bankovkami. To všechno by mělo novomanželům přinést štěstí. Pak následuje několikahodinová hostina (obvykle netrvá déle než 5 hodin) a ihned po jejím skončení se všichni přítomní odeberou do svých domovů.

Míst, kde byste mohli strávit nezapomenutelné líbánky, je skutečně mnoho. Můžete si užít společné chvilky v luxusních letoviscích, kde Vám pobyt zcela jistě zpříjemní i některá wellness procedura, nebo se vydat objevovat krásy antických měst. Mezi nejvyhledávanější „líbánkové“ oblasti určitě patří Istanbul, který symbolicky spojuje dva životy. Krásné novomanželské chvilky také určitě zažijete v hotelech Maiden´s Tower, Yerebatan Sarayi a Princes Island. Romantickou atmosféru jistě dokreslí i vyjížďky na koních po divoké krajině, den strávený u vodopádů nebo večeře za doprovodu živé hudby.


 

Turistický průvodce Tureckem!

Aktuální nabídka zájezdů a last-minute zájezdů do Turecka



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist