Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Turecko »

Nákupy v Turecku

Nákupy patří v cizích exotických zemích k velmi oblíbeným aktivitám. V případě Turecka to platí dvojnásob, neboť se šušká, že o nákupech v Turecku by se dalo sepsat několik tlustých knih. Pokud se i vy řadíte mezi vášnivé šopaholiky, pak si nejspíš budete na dovolené v Turecku připadat jako v ráji, protože lákavých kousků k zakoupení je ve zdejších obchodech i na trzích opravdu nepřeberné množství!

Turci jsou národem mnoha řemesel, a proto na Vás bude nejspíš na každém rohu vykukovat nějaký ten tradiční výrobek, ať už se jedná o šperky, dřevořezby, sklo, keramiku, tkaniny, výšivky, výrobky z alabastru, onyxu či kůže.

V zemi můžete nakupovat několika způsoby. Buď můžete utratit své finance v některém z kamenných obchodů, v bazarech nebo můžete smlouvat s prodavačem přímo na ulici. Záleží pouze na Vás, jakou formu nákupu si zvolíte!

Pro nakupování v Turecku je typické smlouvání

Proto pokud toužíte po přijatelných cenách, rozhodně nechte doma luxusní hodinky a draze vyhlížející oblečení. Pokud byste tak totiž neučili, mohli byste se spolehnout na to, že cena za jinak levný suvenýr by najednou vzrostla o dvojnásobek. Během smlouvání se snažte působit uvolněně a nezapomeňte se usmívat, i to na obchodníky, pro které je smlouvání téměř „národním sportem“, zabírá. Rovněž si uvědomte, že když navrhnete určitou cenu, za kterou jste ochotni šperk či suvenýr zakoupit, obchodník na nižší cenu už nepřistoupí. Vámi navrhnutá cena je totiž nejnižší možná.
A jak poznáte, že jste byli ve smlouvání úspěšní? Tehdy, když se Vám podaří cenu snížit o dvě třetiny.

Nyní se přesuňme k tomu, co byste si v Turecku mohli vlastně zakoupit. V první řadě si můžete domů pořídit některý ze suvenýrů. Pořídit si můžete vše od takzvaných cetek až po umělecké předměty. Co si nakonec vyberete, závisí jen na Vašem osobním vkusu.

Turecko je rájem pro ženy

Ptáte se proč? Protože zde mohou obdivovat velké množství šperků. Šperky i zlato si tady lze zakoupit za velmi přijatelné ceny, ovšem dávejte si pozor na padělky, mohli byste nepříjemně narazit.

Jestliže máte slabost pro kožené výrobky, pak se rozhodně vydejte do Velkého bazaru v Istanbulu, kde budete moci vybírat z velkého množství kožených bund a kabelek. Rovněž se tady dají pořídit za příznivé ceny i kožené pásky či kabáty.

Dalším populárním zbožím, které se na tureckém trhu těší velké popularitě, jsou starožitnosti. Pokud se však rozhodnete přivézt si domů nějakou větší starožitnost, je možné, že si budete muset nejdříve obstarat povolení od ministra kultury.

Turecko je proslulé svými krásnými koberci

Na trzích můžete vybírat mezi dvěma druhy, a to mezi strojovými a ručně tkanými koberci. Obchodník se Vám ale mnohdy bude snažit namluvit, že ručně tkaný koberec je ten strojový a naopak. Proto si koberce pečlivě prohlížejte a nenechte se obalamutit. Cena koberců obvykle vychází z materiálů, z kterých je vyroben.

Ženy a dívky nejspíš neodolají a zakoupí si modrá oka, tedy korály, přívěsky, náušnice či dekorativní předměty. Všechny jsou modré barvy a mají bílý nebo žlutý střed, díky čemuž věrně připomínají oko.

V Turecku taktéž můžete zakoupit i koření, čaj a nebo sladkosti. Pro nákup těchto pochutin doporučujeme navštívit Egyptský bazar v Istanbulu.

Milovníci dýmky a tabáku si v této zemi taktéž přijdou na své. Za poměrně nízkou cenu si tady můžete zakoupit dýmky různých velikostí a s různými hlavicemi. K dýmkám samozřejmě není problém dokoupit tabák různých vůní a chutí. Velmi populární je však tabák jablečný a mátový.

Z Turecka si můžete přivézt i nějaký ten keramický kousek. Váš domov může být dekorován replikou antické vázy, hrnečky či malými dózičkami. To vše je totiž v této zemi dostupné takřka na každém rohu.


 

Turistický průvodce Tureckem!

Aktuální nabídka zájezdů a last-minute zájezdů do Turecka



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist