Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Turecko »

Měna v Turecku

Oficiální měnou v Turecku je tzv. Turecká lira, která se značí symbolem TL, avšak v kurzovních systémech ji hledejte pod zkratkou TRY. Zajímavostí je, že na všech bankovkách je na lícové straně podobizna Mustafy Kemala Atatürka, a na rubu pak můžete vidět portréty dalších významných osobností.

1 lira se pak dělí na 100 kurušů (kuruş), které se značí kr. Samozřejmě, že nemůžeme zapomenout zmínit turecké bankovky a mince. Mince se pohybují v rozmezí od pěti kurušů do jedné liry. Bankovky jsou pak k dispozici v hodnotách 5, 10, 25, 50 a 100 lir.

Samozřejmě, že se doporučuje vzít si do Turecka na výměnu i dolary a Eura. Na některých místech pak můžete mít úspěch i s japonskými jeny či ruskými rubly. Směnárnu vyhledávejte především na letištích a v turistických oblastech. Nejvýhodnější kurzy však mají směnárny uprostřed velkých měst. Pozor si pak dávejte na kurzy ve směnárnách, které se nachází poblíž turistických atrakcí. Kurzy, které jsou tam uváděny, jsou totiž obvykle klamné.

Třetí možností, jak si obstarat finance, je využít bankomat nebo si s sebou vzít platební kartu, kterou můžete zaplatit téměř kdekoliv.

Z Turecka je zakázáno vyvážet předměty, které jsou starší jak 20 let. Proto se návštěvníkům Turecka důrazně doporučuje, aby cennější předměty nakupovali se zvýšenou opatrností. Taktéž se nedoporučuje, aby si turisté domů odváželi úlomky amfor či keramické předměty, které našli na zemi, neboť letištní kontroly hodnotí tento čin jako závažný delikt.

Bezcelně pak lze dovézt 200 ks cigaret, 50 ks cigár (tj. doutníků, jejichž váha nepřesahuje 3 g), 10 ks doutníků, 200 g cigaretového tabáku společně s 200 ks cigaretových papírků (nebo 200 g dýmkového tabáku nebo 200 g žvýkacího tabáku nebo 50 g šňupacího tabáku), 1 kg kávy, 1 kg instantní kávy, 500 g čaje, 1 kg cukrovinek, 1 kg čokolády, 1 láhev alkoholických nápojů o obsahu 100 cl nebo 2 láhve alkoholických nápojů o obsahu 75 cl, 5 balení parfému, toaletní vody nebo vody po holení, jejichž obsah nesmí přesahovat 120 ml. Léky, léčiva a zdravotní potřeby je možné bezcelně dovážet pouze pro osobní potřebu.

Bezcelně můžete vyvézt pouze zboží do 500 EUR.

Aktuální kurz Turecké liry v červenci 2010
1 TRY=12,93 CZK
1 EUR=1,97 TRY
1 USD=1,54 TRY

Aktuální kurzy měn naleznete na stránkách České národní banky – www.cnb.cz


 

Turistický průvodce Tureckem!

Aktuální nabídka zájezdů a last-minute zájezdů do Turecka



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist